Mijn kind gaat op tennis. Hoe werkt dat?

Als je kind wil gaan tennissen, dan wil je als ouder/verzorger natuurlijk weten wat je kunt verwachten. Hier vind je de belangrijkste informatie. Heb je na het lezen toch nog meer vragen, neem dan via de mail contact op met de jeugdcommissie.

Lid worden

Je kind kan lid worden van Bergvliet. Als lid mag hij/zij dan onbeperkt gebruik maken van de tennisbanen en bijvoorbeeld meedoen aan competities. Informatie over de contributie vindt je op pagina lidmaatschap.

Wat heb ik nodig?

Als je gaat tennissen heb je een tennisracket van de juiste afmetingen nodig. In een sportwinkel kunnen ze je hierover adviseren. Als je een tennisracket tweedehands wilt aanschaffen, dan kun je hiervoor op het internet volop tips vinden. Tijdens competitie-wedstrijdjes en tennislessen zijn ballen (passend bij het tennisniveau) beschikbaar. Verder trekt je kind fijne sportkleding en sportschoenen aan, afgestemd op het weer van die dag. Speciale tenniskleding en -schoenen hoeft niet, mag natuurlijk wel!

Tennislessen

Informatie over tennislessen vind je op pagina jeugd-tennislessen. Om les te kunnen volgen, moet je lid zijn van de tennisclub.

Competitie

Als lid van de vereniging kun je wedstrijden spelen door samen met je teamgenoten mee te doen aan competities. Er zijn leuke competities voor alle leeftijden en niveaus. In het voorjaar (april-juni) en het najaar (september-oktober) worden er tenniscompetities van de KNLTB gespeeld. De wedstrijden vinden veelal plaats in teamverband op zondagochtend. Een enkele keer op zondagmiddag. De wedstrijden worden afwisselend gespeeld "thuis" op de eigen vereniging of "uit" bij een van de verenigingen in de buurt

Voor de jongste spelers is er een Rode competitie. Ze doen mee aan leuke activiteiten op een vereniging en spelen samen met hun team korte wedstrijdjes. Iets oudere kinderen spelen Oranje competitie en nog een niveau hoger Groene competitie. De grootte van de velden waarop gespeeld wordt en de hardheid van de ballen waarmee gespeeld wordt, zijn afgestemd op het niveau: 

velden

Naast de competities voor de tenniskids t/m circa 13 jaar, zijn er voor Junioren nog 2 competities, te weten: Junioren competities 11 t/m 14 jaar en de Junioren competitie 13 t/m 17 jaar. Aanvullende informatie over competities voor junioren is op de volgende website te vinden

Tijdens een competitie dag speelt iedere speler een aantal wedstrijden tegen leden van een ander team. Er zijn dus thuis- en uitwedstrijden. De teamcaptain (meestal één van de ouders) spreekt af wie er naar uitwedstrijden rijdt. Tijdens de competitieochtenden is er wat te eten en voldoende te drinken voor de kinderen. Dit verzorgt het team van de thuis-spelende vereniging.

Op tennis.nl is veel aanvullende informatie te vinden over de praktische zaken aangaande de competities van speeldata tot teamsamenstellingen en van eventuele dispensaties tot puntentellingen: 

Voor de Tenniskids: https://www.tennis.nl/alles-over-tennis/competitie/jeugd/tenniskids-competitie/

Voor de Junioren: https://www.tennis.nl/alles-over-tennis/competitie/jeugd/junioren-competitie/

Jeugdcommissie

De jeugdcommissie bestaat op dit moment uit Rachel Heida, Bianca van der Eijk, Bram Holleman en Christian de Lang (alle 4 ouders van jeugdleden). Je kunt de jeugdcommissie bereiken op [email protected]. De jeugdcommissie zorgt dat de kinderen competitie kunnen spelen, stemmen lessen af met de trainer, zijn aanspreekpunt voor zaalhuur en dergelijk. 

Ook zou de jeugdcommissie in samenwerking met de evenementen commissie elk jaar een aantal extra activiteiten willen organiseren, maar heeft daar dan wel extra hulp van ouders/verzorgers voor nodig.

Ouders

Tijdens de lessen is de begeleiding van de kinderen geheel verzorgd. Tijdens de competitiedagen wordt de wedstrijdleiding bij thuiswedstrijden door de jeugdcommisie verzorgd.

Ieder competitieteam bepaald een teamcaptain of krijgt er een aangewezen. Deze ouder is verantwoordelijk voor de communicatie binnen het team en regelt o.a. het vervoer wanneer de kids uit spelen. Daarnaast, in overleg met de ouders van de andere spelers, wie de hapjes/snack regelt bij de thuiswedstrijden.

Bij de toernooien en tentenkamp kan de jeugdcommissie ook altijd ondersteuning van ouders gebruiken. Daarvoor ontvangt u een oproep. U mag natuurlijk ook zelf aangeven als u mee wilt helpen!

Activiteitenkalender voor de jeugd

De jeugdcommissie probeert elk jaar een aantal leuke activiteiten te organiseren of haakt aan bij activiteiten die de evenementencommissie organiseert: 

  • Voorjaars- en najaarscompetitie.
  • Pannenkoekentoernooi: Bij het pannenkoekentoernooi mag iedereen broertjes, zusjes, vriendjes, vriendinnetjes meenemen. En dan gaan we een paar leuke wedstrijdjes spelen. Als we allemaal hongerig zijn staat er een grote stapel pannenkoeken voor ons klaar!
  • Tentenkamp met clubkampioenschappen: Clubkampioenschappen en tennisspelletjes worden afgewisseld met typische kampgezelligheid. We overnachten in eigen tentjes op het veldje naast de mini-/padel-banen.
  • Oliebollen toernooi: Eind december, wanneer de tennisbanen meestal niet bespeelbaar zijn, maar de padelbanen wel.
  • Mini-/Maxi toernooi: waarbij de dubbels bestaan uit 1 kind en 1 volwassene.